Dorpskernen en wijken


In de gemeente Brummen wonen in totaal meer dan 21.000 inwoners. De gemeente kent twee grotere dorpen (Eerbeek en Brummen), elk met verschillende wijken. Daarnaast zijn er een aantal kleine kernen en verschillende buurtschappen. Hoewel de buurtschappen niet allemaal een officiële status hebben, worden ze wel beleefd als een eigen buurt.

 

Eerbeek

Eerbeek is met ruim 10.000 bewoners de grootste kern van de gemeente. Van oudsher is Eerbeek een belangrijk centrum voor de papierindustrie. Daarnaast is het dorp bekend als verblijfplaats voor vakantiegangers.

Wijken in Eerbeek
Eerbeek Centrum, Eerbeek-Zuid, Eerbeekse Enk, Het Hungeling, Lombok, Noordere Enk, Veldkant, Werfakker en Wilhelminapark


 

Coldenhove

Coldenhove ligt ten zuidwesten van Eerbeek. Het is een hechte kleine gemeenschap. Enkele eeuwen geleden vooral belangrijk voor de adel, nu voornamelijk voor de recreatie. Daarnaast is er een papierfabriek. De bosrijke buurtschap ligt aan de rand van de Veluwezoom, een groot uitgestrekt natuurgebied. Een mooie omgeving dus voor het recreatiepark dat op Coldenhove ligt.


Brummen
Het gemeentehuis staat in Brummen, de tweede grote kern van de gemeente. Brummen kenmerkt zich onder andere door de prachtige land- en herenhuizen. In het dorp Brummen wonen ruim 8.500 mensen. 

Wijken in Brummen

Brummen Centrum, De Pothof, Koppelenburg, Elzenbos, Vogelbuurt en de Staatsliedenbuurt


 

Rhienderen
Voor de bouw van de Brummense woonwijken Enken en Elzenbos waren Brummen en Rhienderen twee gescheiden dorpen, met hun eigen winkels, feesten en jaarmarkt. Voor een groot deel is dat nog steeds zo. Rhienderen is dus meer een dorp dan een buurtschap, ook al ligt het voornamelijk in de bebouwde kom van Brummen. Aan de westzijde heeft Rhienderen een klein stukje buitengebied. Naamborden onderstrepen de status en historie van het buurtschap. Rhienderen omvat de buurten Rhienderen Kern, Rhienderense Enk, Hazenberg, Rhienderen Noord en Rhienderen Buitengebied.


Broek
(Rhienderense) Broek is aangewezen als zelfstandige buurtschap. Broek is het kleinste en 'jongste' buurtschap in de gemeente. Het ligt ten noordwesten van Brummen en is qua voorzieningen dan ook aangewezen op deze kern. De Broekenaren hebben een sterk wij-gevoel en het buurtschap heeft dan ook een officieel plaatsnaambord.


Cortenoever
Het buurtschap Cortenoever ligt in de uiterwaarden van de IJssel. Het natuurreservaat van Staatsbosbeheer staat bekend als één van de rijkste uiterwaarden van ons land. Cortenoever heeft dan ook een heel landelijk karakter. Het buurtschap herbergt enkele karakteristieke panden, waaronder Reuversweerd, Laag Helbergen en Hoog Helbergen.


Empe
Het dorp Empe ligt helemaal in het noordelijkste puntje van de gemeente Brummen, bij de Oude IJssel en de gemeentegrens met Voorst en Zutphen. Door deze ligging is het dorp voor een belangrijk deel gericht op Zutphen. In de Empese gemeenschap neemt het buurthuis 't Oortveld een belangrijke plaats in, net als de manege van de Oortveldruiters en de openbare basisschool J.H. Isings. Empe heeft een eigen NS-station.


Hall
De Dorpsstraat en Hallseweg vormen het hart van Hall. Aan deze wegen liggen onder andere de prachtige monumentale Hervormde Kerk met de bijbehorende begraafplaats, het verenigingsgebouw De Wheme, openbare basisschool Vossestaart en de sportvelden van de plaatselijke voetbalvereniging SHE. De inwoners van Hall maken vooral gebruik van de voorzieningenaanbod in Eerbeek. Het fietspad “Hallsepad” vormt een verbinding met Brummen.

Ten zuiden van Hall, rondom de Rhienderensestraat en de Heimeriete, ligt het kleine en wat oudere buurtschap Heimeriete. Samen met het Leusveld en ’t Zaaibroek hoort het tot de buurt Cellenrijk. Leuvenheim
Het meest zuidelijk gelegen dorp van de gemeente is Leuvenheim. Leuvenheim ligt vlakbij het dorp Brummen, tussen het uiterwaardengebied van de IJssel en de natuurgebieden Lichtenbelt en 't Zaaibroek. De drukke provinciale weg N348 (Arnhemsestraat) loopt door het dorp heen. Karakteristieke monumentale panden in de omgeving van Leuvenheim zijn De Rees, Huize Den Bosch en De Wildbaan. Naast het Leuvenheims Belang hebben de openbare basisschool De Rietgors en het buurthuis aan de Arnhemsestraat een belangrijke plaats in Leuvenheim.

Oeken
Het dorp Oeken ligt ten noorden van Brummen. De meeste woningen hier liggen aan de Voorsterweg en Buurtweg. Het dorp kenmerkt zich vooral door het landschappelijke karakter. Voor winkels en andere voorzieningen gaan de inwoners van Oeken meestal naar Brummen.

Tonden
Het buurtschap Tonden ligt nog geen twee kilometer onder Empe en bestaat voornamelijk uit boerenbedrijven. Tussen Tonden en Empe ligt het karakteristieke Huis te Empe. Ten westen van Tonden ligt het prachtige natuurgebied Empesche en Tondensche heide, eigendom van de stichting Natuurmonumenten.

Voorstonden
Een van de kleinere buurtschappen is Voorstonden, gelegen tussen Oeken en Tonden. De Windheuvelstraat vormt de centrale weg, met voornamelijk boerenbedrijven. Naamgever van het buurtschap is Kasteel Voorstonden - met het prachtige bijbehorende park - aan de Voorsterweg/Voorstondensestraat. Op het landgoed van dit oorspronkelijk 16e eeuwse Kasteel Voorstonden staat de dikste mammoetboom van Nederland. De boom uit 1865 heeft een stamomtrek van maar liefst 7,3 meter.