Buurtkanaal.nl

Inloggen of inschrijven

Nederlanders en het Weer !

Warm hè, wat een weertje. Wij hebben het regelmatig over het weer. Veel vaker dan dat we denken.


‘Koud voor de tijd van het jaar, vindt u niet? Ja, heel koud… Vooral die wind maakt het zo koud. Ja, zonder die wind zou het zo koud niet zijn… Maar zo lang die wind niet gaat liggen, blijft het koud. Ja, dan blijft het koud, inderdaad…’

Het is een gesprekje over het weer dat velen van ons om de haverklap voeren. Nergens ter wereld wordt zoveel over het weer gepraat als in Nederland.

‘Ik zat vanochtend even in de zon uit de wind, maar het werd me te heet. Ja, uit de wind wordt het warm… Ja, wat ik doe is soms even staan. Dan vang ik wat meer wind, want als ik blijf zitten wordt het wel erg heet. Oh, ik bleef zitten… Nou, ik ben ook weleens blijven zitten, maar dat is me niet goed bevallen, nee…’

Waarom?
Wat is er zo interessant aan het Nederlandse weer dat we er zoveel over praten? Veel mensen hebben zich hierover al het hoofd gebroken. Aan het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw was er zelfs een Nepalese professor die een heus onderzoek deed naar het praten over het weer in Nederland. Uitkomst van zijn onderzoek was dat het iets met de Nederlandse genen te maken moet hebben. Gevormd door het veroveren van het land op de zee. En door de eeuwenlange afhankelijkheid van het weer, bij voorbeeld voor de jaarlijkse oogsten.

Maar hij zag het praten over het weer ook als een sociaal smeermiddel. Want het weer is voor iedereen hetzelfde. Of je nou rijk bent of oud, in de regen worden we allemaal nat. Er gaat dezelfde relativerende kracht vanuit als van het idee dat iedereen op z’n tijd ook weleens naar de wc moet. Daarbij maken we in het weer ook allemaal hetzelfde mee. We leven collectief op tijdens een mooie dag en krijgen er stuk voor stuk op tijd van duur genoeg van als het bewolkt en nat blijft.

Mooi? Dan de natuur in!
De eerste mooie dag van het jaar na de winter, is altijd weer reden om met z’n allen, massaal de natuur in te trekken. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Hetzelfde geldt voor de ‘laatste’ dag met nazomerweer in de herfst. Al weet je dat nooit helemaal zeker. Valt er sneeuw, dan gaan we wandelen, sleeën en sneeuwballen gooien is er ijs, dan halen we de schaatsen van zolder. Op een dag met zonnige perioden, maar ook een flinke wind, gaan we naar buiten om lekker uit te waaien.

Wordt het land eens door een zware storm getroffen, dan is het weer een gemeenschappelijke vijand. Staan we stil op de weg of op het spoor omdat het zo hard sneeuwt, dan voelen we een gemeenschappelijk tegenstander. Iedereen kent het wel van de trein. Vaak is het rustig als we van A naar B rijden, maar komt de trein tot stilstand, om wat voor reden dan ook, dan raakt iedereen als uit het niets met elkaar in gesprek. En reden voor het stilstaan, is niet zelden het weer.

‘Het is anders best fris voor de tijd van het jaar, vindt U niet? Ja, het is gewoon guur… Kijk, een buitje, OK, maar dit? Ja, het is niet mooi. En ik zie het voorlopig ook niet opknappen… Als het zo blijft, zeker niet…’


Warm hè?

Een Engels vliegveld heeft onderzoek gedaan naar hoe vaak we precies over regen en zonneschijn praten. In totaal hebben 2.000 mensen aan het onderzoek meegedaan. Daaruit bleek dat we gemiddeld drie keer per dag het over het weer hebben. Vaak begint dat met zinnen als ‘brrr wat slecht weer’ of ‘pfoe wat is het toch warm’.

Tijd

In totaal duren die gesprekken drie minuten per dag, wat betekent dat we ongeveer een uur per week het over regen en zonneschijn hebben. Maar, dat is nog niet alles. De gemiddelde volwassenen post zes keer per maand een opmerking over het weer op social media. Daarnaast kijkt hij/zij ook gemiddeld 11 minuten naar een weerbericht op tv,  app of de telefoon. We zijn dus langer met de warmte bezig dan we denken. In ons hele leven komt dat uit op vier maanden.

Gesprek over het weer ongevaarlijk

Omdat iedereen zijn gedachten heeft over het weer, is het meestal ongevaarlijk om een gesprek ermee te beginnen. Daarbij biedt zo’n gesprek de kans om voorzichtig af te tasten hoe de ander erin staat. Kom je goed door die eerste zinnen heen, dan dringen andere onderwerpen zich als vanzelf op. Houdt de ander de conversatie af, dan kun je er ook weer makkelijk mee stoppen. Het Nederlandse weer is bovendien zo veranderlijk, dat er ook altijd wel een reden is erover te beginnen.

En nu jullie dit gelezen hebben is er nog maar 1 ding wat je kunt doen... Hopsakee. ..naar buiten. ...DE ZON SCHIJNT... en vergeet niet met elkaar te praten... desnoods over .... ;)  SUCCES!

#BuurtverbindersBrummen #HetWeer

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.