Buurtkanaal.nl

Inloggen of inschrijven

Gelobde prukzwam

Vanmiddag vond ik het eigenlijk erg koud om naar buiten te gaan. Paddenstoelen zitten veelal onder het blad. De nachtvorst doet de paddenstoelen ook geen goed en te weinig water. Niet erg gemotiveerd ging ik toch maar op pad. In zo'n stemming vind je dan ook niet veel natuurlijk. Ik was al op de terugweg toen ik bij stronken veel Honingzwammen zag staan en op een andere stronk witte paddenstoelen. Ik dacht dat het oud was, toch maar even kijken. Verbaasd zag ik stekeltjes aan de achterzijde. Laat ik nu de Gelobde prukzwam gevonden hebben. De Verspreidingsatlas geeft er de volgende beschrijving bij:  Necrotrofe wondparasiet of saprotroof op levende of dode stammen en dikke takken van oude loofbomen, voornamelijk Beuk , soms op Populier, zelden op Esdoorn of Kers, voornamelijk in parken, langs wegen en in open bossen, meestal op kalkhoudende, vruchtbare bodems. 

Behalve de Gelobde pruikzwam is er nog een Pruikzwam, Necrotroof als wondparasiet op levende stammen van oude Beuk, zelden Eik, later saprotroof op dode stammen, voornamelijk in parken, oude landgoederen en langs lanen op humeuze, zandige bodem. 

En natuurlijk is er dan nog de Kammetjes stekelzwam, die ik onlangs plaatste

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.