Buurtkanaal.nl

Inloggen of inschrijven

Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

De start van het najaar is voor veel mensen weer het sein om de tuin op te ruimen of nog een keer te snoeien voordat de winter haar intrede doet. Maar wat te doen met het tuinafval? Zoveel als past kan worden afgevoerd in de groene container. Het kan zijn dat na een enthousiaste snoeironde de container al snel vol is. Het is dan een idee om overgebleven groen tijdelijk op te slaan in zakken of onder een stuk plastic voor de volgende leging van uw container. Bladeren vormen echter niet alleen maar een probleem. Wellicht is het zelfs een beter idee om je bladafval te laten liggen! 

Nieuwe voedingslaag
Het vallen van het blad is namelijk al een voorbereiding van de boom op het nieuwe groeiseizoen. Op de grond zorgen de gevallen bladeren voor een natuurlijk deken als bescherming tegen de vorst. Het blad vormt daarnaast na de inwerking van regen, sneeuw en vorst en met de hulp van insecten en bodemdieren een nieuwe voedingslaag voor het volgende jaar. Met het verwijderen van het blad worden deze voedingsstoffen uit de kringloop weggenomen. Onder Rhododendrons en Azalea’s kan het geen kwaad zelfs wat extra blad te laten verteren.

Groenafval naar het recycleplein
Alleen op het gras, verharding en plaatsen waar de bladeren de beplanting kunnen verstikken, is het beter het blad te verwijderen. Blad dat je wel weghaalt kun je in de groencontainer gooien of op je eigen composthoop. Ook kun je met jouw overtollig groenaval terecht bij het recycleplein van Circulus Berkel. Je vindt het recycleplein aan de Boggelderenk 3 in Zutphen. Het recycleplein is op maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. 

Bladbrengpunten
Blad van gemeentebomen dat in je tuin valt, kan naar een bladbrengpunt worden gebracht. Deze verzamelpunten worden binnenkort geplaatst.

Bericht van de gemeente Brummen

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.