Interviews Buurtverbinders


Op deze pagina vinden jullie interviews met de verschillende buurtverbinders, die zijn gehouden in het kader van Samen goed voor Elkaar. De drijfveer om buurtverbinder te worden is voor iedereen net weer iets anders. Toch is er een gezamenlijk plan: mensen ook buiten het internet bijeen brengen, gewoon in het dorp en in de straat!

 

“Door mensen aan elkaar te verbinden, kun je iets creëren.”

Karin van Bergen (52) uit Oeken is een van de buurtverbinders. Wat haar betreft moet ‘buurtkanaal’ zorgen voor meer betrokkenheid van de mensen. “En daarmee een veiligere en gezelligere buurt”, zegt ze. “Dat vraagt om openheid van de inwoners en positieve ondersteuning van partners zoals de Stichting Welzijn Brummen en de gemeente. We hebben elkaar nodig, moeten het samen doen.” Haar eigen rol is het leggen van verbindingen in de wijk. Met enthousiaste ideeën en de nodige contacten ziet ze hiervoor volop mogelijkheden. “Ik hou ervan om mensen te ontmoeten. Door verschillende contacten aan elkaar te verbinden, kun je iets creëren. Dat kan heel eenvoudig zijn. Zo kun je de eenzaamheid onder ouderen al terugbrengen door ze elkaar te laten ontmoeten. In zo’n plezierig dorp als Oeken, met veel ruimte en natuur voor ontspanning, moet dat lukken. ”

 

“Elkaar ontmoeten en profiteren van elkaars kwaliteiten”

Een nieuwsgierige buurtverbinder, dat is Chris Frencken (26). Zijn vriendin woont in Leuvenheim en hij houdt, samen met twee andere inwoners, ook de Facebookpagina van het dorp bij. “Hoe werk je samen met de inwoners aan leuke en gezellige wijken en buurten? Die vraag kwam vaak aan bod tijdens mijn studie sociale geografie. In mijn huidige werk als communicatiemedewerker bij een gemeente doe ik hier mijn voordeel mee. En nu dus ook als buurtverbinder. Het zou mooi zijn als we dankzij buurtkanaal elkaar ook in het echt gaan ontmoeten en profiteren van elkaars kwaliteiten. Daarmee wordt het leven in de dorpen en wijken een stuk leuker en makkelijker. Als daaruit nog meer bewonersinitiatieven ontstaan, is dat natuurlijk helemaal mooi. Ik wil bewoners helpen met het zetten van de juiste stappen om iets waar te maken.”

 

“Dankzij veel onderlinge contacten durven mensen eerder hulp te vragen”

Met haar medische en HR-achtergrond plus vele jaren ervaring in het buitenland is buurtverbinder Ellen Schouten (55) een ‘mensenmens’. “Ik kan mensen enthousiast maken om mee te doen en leg graag dingen uit. Zo kan ik mensen op weg helpen op het digitale dorpsplein.” Ellen richt zich op haar wijk Eerbeek-Zuid. Ze hoopt dat inwoners, organisaties en bedrijven zelf actief aan de gang gaan met buurtkanaal. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om informatie af te halen en elkaar te helpen. Al gaat het maar om het lenen van een hamer of het uitlaten van de hond. Maar ook activiteiten bekend maken of gezamenlijke belangen delen. Zo moeten via buurtkanaal veel onderlinge contacten ontstaan, waardoor mensen elkaar makkelijk aanspreken en om hulp durven vragen. Dat is niet alleen plezierig, het zorgt er ook voor dat mensen zich meer thuis voelen in hun buurt. Deze formule heeft zich al in veel plaatsen bewezen. Ik hoop dat het hier ook werkt en dat mensen het als iets van zichzelf gaan zien.”

 

“Werken aan een buurt waar mensen zich verbonden voelen met elkaar.”

“We doen het voor en met elkaar”, zegt Jet Teerink (52) over buurtkanaal. “Samen kunnen we een levendige woonomgeving creëren. Een dorpsgemeenschap waar mensen zich verbonden voelen met elkaar, samen dingen doen en beleven. Dat vraagt om vertrouwen en een actieve, enthousiaste inzet van iedereen.” Jet is actief als buurtverbinder in de Brummense wijk De Oliemolen. “Een bijzondere wijk met een verscheidenheid aan inwoners, van hoger tot lager opgeleid en van jong tot oud, met échte Brummenaren en ‘import’.” Ze gelooft in kansen en mogelijkheden en stimuleert mensen om het beste uit zichzelf te halen. Jet: “Daarom ben ik ook buurtverbinder geworden. Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar kennen in de buurt en elkaar kunnen ontmoeten. Contact zorgt ervoor dat mensen zich prettig voelen in de wijk. En dat mensen zich echt thuis voelen, ook buiten hun eigen huis. Daar wil ik graag aan bijdragen!”

 

“Kritische en oplossingsgerichte supporter van buurtkanaal”

Buurtkanaal heeft naast buurtverbinders ook supporters. Zoals Marita Klein (62). Zij woont in Oeken maar heeft een netwerk in de hele gemeente Brummen. Met een achtergrond als sociaal cultureel werker in met name het welzijnswerk voor ouderen zet zij zich graag in voor buurtkanaal. “Buurtkanaal moet zorgen voor meer verbinding tussen de dorpsbewoners. Zodat iedereen zich gekend en gewaardeerd weet. Zo kunnen we elkaar helpen en bijstaan. Dat mag vooral ook face-to-face, want niet iedereen heeft een computer. Hierbij kunnen we voortbouwen op bestaande netwerken.” Om van buurtkanaal een succes te maken, is een open en kritische houding van inwoners en partners onmisbaar, vindt Klein. “Daarnaast vraagt het om creatief en oplossingsgericht denken. Ik zet deze kwaliteiten én mijn netwerk graag in voor buurtkanaal.”