Terug naar buurtkanaal.nl
Menu
Terug

Nieuws:

Leuvenheim in bedrijf: “Arpalisa” wereldharpmuziek

Chris Frencken, (Leuvenheim)
23 februari 2018

Van vrolijke noot tot gevoelige snaar Lies Joosten kwam afgelopen zomer met haar gezin naar Leuvenheim om te gaan wonen in de boerderij aan de Metelerkampweg, vlak bij de spoorbaan. Met haar bijzondere en muzikale bedrijf wilde ze graag adverteren in de Schans, vandaar dat ik nu met pen en papier in de aanslag bij haar aan de keukentafel zit om meer te weten te komen over Arpalisa.

Studio is klaar!
Maar eerst krijg ik een rondleiding door het huis. Helemaal klaar is het nog lang niet, maar ze kunnen er tenminste wonen, nadat ze eerst tot diep in de herfst buiten in tent en bouwkeet hebben moeten bivakkeren. Haar studio is klaar, daar staan de verschillende harpen die ze bespeelt en waar ze kan studeren en leerlingen ontvangen. De grote deel is helemaal opgeknapt, maar staat nog vol met spullen die nog een plek moeten krijgen. Maar als deze ruimte “leeg” is dan hoopt Lies hier concerten en optredens te kunnen verzorgen. Op haar tiende begon Lies harp te spelen en vanaf haar tienertijd treedt ze regelmatig op, meestal bij feestelijke en speciale gelegenheden.

Inspiratie door het moment
In 2014 beleefde ze een emotionele ervaring waardoor ze het bijzondere gevoel kreeg haar harpspel te willen delen met kwetsbare mensen. Ze begon een opleiding therapeutisch harpspel bij het IHTP (International Harp Therapy Program), die ze in 2016 afrondde. Deze studie heeft gezorgd voor een nieuwe relatie met de muziek, de harp, met haarzelf en het publiek. Of zoals Lies het zelf verwoordt: “Als therapeutisch harpiste stem je je met een bepaalde klankkleur af op de persoon, je publiek, of de gelegenheid. Je kunt door de keuze van de melodie en de stijl gericht bijdragen aan de behoeftes van dat moment: ontspanning, verwondering, feestvreugde of sereniteit”. Improvisatie speelt dan ook een grote rol in de muziek van Lies. Ze laat zich inspireren door het moment. Afgelopen jaar is haar CD “Home” uitgekomen met een serie eigen composities. Deze is verkrijgbaar bij haar in de studio.


Foto: Arpalisa

Harp reist mee
Naast harpiste is Lies cultureel antropoloog en actief betrokken bij projecten in Zuid-Amerika, vooral in de culturele sector. Ruim 20 jaar woonde en werkte ze in Honduras waar ze Marijn tegenkwam, die daar werkzaam was als circus-en theaterdocent. Beiden wilden ze de wereld verkennen en ook mooier maken. De harp reisde altijd met haar mee. De meest recente reis is hun verhuizing van Arnhem naar het dorp Leuvenheim. Haar nieuwe avontuur op deze mooie plek is het opzetten van harpstudio Arpalisa.

Woorden zijn bijna niet nodig
Na jarenlang bedenken en uitvoeren van grote, sociaal artistieke projecten, kiest Lies nu voor het tegenovergestelde: het liefst werkt ze in de intimiteit van een yogastudio, huiskamer, zorginstelling of ziekenhuis en maakt ze contact met mensen, met de harp als middel. Woorden zijn bijna niet nodig, de muziek doet het werk en er ontstaat steevast een fijne uitwisseling. Ze speelt wekelijks in zorginstellingen voor mensen met dementie en wordt regelmatig gevraagd voor het begeleiden van een uitvaart, wake en bij yogalessen. Daarnaast speelt ze graag bij kunstexposities en feestelijke gelegenheden,binnen of buiten, met een prachtige concertharp, de karakteristieke Keltische harp of een handig draagbare troubadourharp. Daarmee kan ze lopen en spelen tegelijk, heel uniek.

Mooie klanken van de harp
“Kunst en cultuur zijn voor mij basisbehoeftes van de mensheid, om ons te uiten, contact te maken, gezien en gehoord worden, gevoelens te tonen, ons thuis te voelen, te genieten, verwonderen en de samenleving steeds een beetje mooier te maken”. Het is een privilege om zo’n mooi instrument als de harp te mogen bespelen en er mensen mee te mogen raken op een positieve manier. Aldus een gedreven muzikante, die op het afgelopen Leuvenheimse kerstfeest de daar aanwezige Leuvenheimers al een beetje kennis heeft laten maken met de mooie klanken van de harp.

Open Huis
Op 17 en 18 maart houdt Lies open huis om de harpstudio in te wijden. In wat voor vorm ze dat gaat gieten, dat houdt ze nog even geheim, maar tegen die tijd moet iedereen het Brummens Weekblad maar in de gaten houden. En anders kunt u altijd terecht op haar website (www.arpalisa.nl) waar u nog veel meer te weten komt over de wereldharpmuziek van Lies Joosten. Wij wensen haar veel succes!

Dit verhaal door Lies Harleman staat in de Van Schans tot Wildbaan van februari 2018.

Reacties