Buurtkanaal.nl

Inloggen of inschrijven

Rode kelkzwammen

  • 110 weergaven

  • Gedeeld in Paddenstoelen als hobby
  • Op welk dorp heeft dit betrekking?: Broek, Brummen, Eerbeek Zuid (niet gebruiken), Hall, Leuvenheim, Oeken, Eerbeek, Empe, Tonden

Rode kelkzwammen groeien hier bijna niet in de buurt. Deze soort paddenstoelen hebben kalkgrond nodig. In de polder komen ze veelvuldig voor, daar zijn veel schelpen, dus kalk. Hij is in winter en vroege voorjaar in parken en loofbossen te vinden op vaak bemost dood liggend, verteerd hout van Wilg  en Els, op vochtige, voedselrijke grond. Af en toe komen er kleurverschillen voor. Iemand uit Apeldoorn heeft een witte en oranje vorm ervan gevonden

De Rode kelkzwam heeft een dubbelganger, die ook dezelfde groeiwijze heeft: de Krulhaarkelkzwam. Sommige mycologen kunnen met een loepje het verschil zien. Het is pas duidelijk als ze microscopisch onderzocht worden. Het verschil zit in de sporen. 

Uit het hele land komen de paddenstoelenliefhebbers om deze soort te zien. Sporadisch komen ze op andere plaatsen voor. Jaren geleden verteld iemand me dat er bij het talud van de nieuwe IJsselbrug drie zouden groeien. Helaas heb ik ze niet kunnen vinden. In een gunstig seizoen komen ze in de polder massaal voor. Een prachtig gezicht. Rode bekers tussen het groen mos.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.