Buurtkanaal.nl

Inloggen of inschrijven

HarslakzwamIk probeer met regelmaat een stukje over paddenstoelen te schrijven. Ik vind dit een zeer boeiende materie. Paddenstoelen zijn nodig in de natuur. Ze ruimen afval op, maar leven ook samen met verschillende soorten bomen. De boom en de paddenstoel wisselen over en weer voedingsstoffen met elkaar uit. Kortom de een kan niet zonder de ander. Veel over paddenstoelen is te vinden op de volgende site Alles over paddenstoelen. Ook voor kinderen erg interessant om in te kijken.

Het eten van paddenstoelen is aan mij niet besteedt. Ik lust ze niet. Daarnaast wil ik niet verantwoordelijk zijn voor mensen die paddenstoelen eten en misschien de verkeerde plukken.

vergiftigingen nmv site

Net als de Reuzenzwam groeit ook de Harslakzwam onder aan de boom. Aan eikenbomen, vooral aan de Amerikaanse eik. Het einde van de boom is dan ook vrij snel in zicht. Ook deze begint meestal als geel bolletje aan de voet van de boom. Mocht je een dergelijk boom zien is het leuk om een paar keer een aantal dagen later nog eens te gaan kijken en zo de ontwikkeling van de paddenstoel te volgen.

beschrijving van deze zwam naar verspreidingsatlas:

De Harslakzwam (Ganoderma resinaceum) is een weinig algemene tonderzwam die als necrotrofe (zwakte)parasiet vooral voorkomt aan de voet van oude, levende eiken  Het is een eenjarige soort waarvan de vruchtlichamen in de zomer verschijnen en in enkele weken een behoorlijke omvang kunnen bereiken (hoedbreedte tot 40 cm). Het vruchtlichaam heeft eerst een sterk opgezwollen roomkleurige groeirand, die verdwijnt naarmate de hoed vlakker wordt. Bij het volgroeid worden van het vruchtlichaam wordt de bovenzijde van de hoed bedekt door een dunne, glanzend roodbruine korst met een harslaag (smeltend in vlam).  De soort komt uitsluitend voor in open landschap, meestal aan bomen langs wegen.  De verspreiding lijkt vooral bepaald door de aanwezigheid van geschikte waardbomen (oude eiken). In Europa vooral in het midden en zuiden (noordgrens in Zuid-Zweden). Daarbuiten is de Harslakzwam een wijdverbreide soort in Azië, Noord-Amerika en tropisch Afrika.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.