Lezing: Vrouwen in de Kunst

Details

Donderdag 7 maart 2024 van 19:30 tot 21:00 uur
Over 13 dagen
Kruiskerk In Eerbeek
Dr. Gunningstraat, Eerbeek, Nederland

LEZING DONDERDAG 7 MAART 2024: VROUWEN IN DE KUNST

Model - muze - maker - mecenas

De dag vóór Internationale vrouwendag (8 maart) is een goed moment om vrouwen in de kunst eens voor het voetlicht te brengen. Clara Uenk neemt ons in vogelvlucht mee door de kunstgeschiedenis vanuit het perspectief van de vrouw. We zien beeldjes en schilderijen waarop vrouwen zijn afgebeeld, maar ook horen we over de strijd die vrouwen hebben moeten leveren om evenals mannen naar de academie te mogen gaan.

Vrouwen hebben altijd een belangrijke rol in de kunst gespeeld en dat doen ze nog steeds. We kunnen 4 rollen van de vrouw hierin onderscheiden. Kunstenaars vragen vaak vrouwen om model te staan voor m.n. hun schilderijen, zoals deze vrouw voor de schilder Leo Gestel. Sommige kunstenaars hebben één vrouw in het bijzonder die voor hen een inspiratiebron is voor hun kunstwerken: een bekend voorbeeld is Mathilde Willink. Maar vrouwen zijn natuurlijk ook zelf kunstenaar, al ging/gaat hun kunstenaarsleven lang niet altijd over rozen. De wereld van de kunstenaars was gedurende lange tijd puur een mannenwereld. En tenslotte zijn er ook vrouwen die geld beschikbaar stellen voor het maken of behouden van kunst of die zelf kunst aankochten en verzamelden. Een heel bekende mecenas, zoals we dat officieel noemen, was Helene Kröller – Müller die haar bijna 11.500 kunstwerken met iedereen wilde delen in haar gelijknamig museum.

Amnesty International zal op 7 maart ook aanwezig zijn om aandacht te vragen voor vrouwen in nood met een handtekeningenactie.

Praktische informatie:

Aanvang lezing: 19.30 uur

Inloop vanaf 19.15 uur

Toegang: € 5

Na afloop gelegenheid voor een drankje en napraten.

Dorp
Broek, Brummen, Hall, Leuvenheim, Oeken, Eerbeek, Empe, Tonden

Anderen uitnodigen

Wil je dat nog meer mensen meedoen? Nodig ze uit!
Print uitnodiging

Over de organisator

Activiteitencommissie Kruiskerk
De Activiteitencommissie Kruiskerk organiseert diverse activiteiten voor jong en oud, voor iedereen die interesse heeft in de geboden activiteiten zoals een film, een lezing, etc.... Lees meer